En av de vanligaste jobbrelaterade frågor som mina kollegor och jag ställer varandra är: ”Vad föredrar du? Morgonpass eller eftermiddagspass?” Anledningen till att vi ställer frågan beror på att arbetslivet för tågpersonal präglas av oregelbundna arbetstider och arbetspassen kan variera avsevärt beroende på trafik och scheman. Det vanligaste svaret som jag har hört är att de allra flesta gillar variation, men lutar ändå mot eftermiddagspassen. Jag skulle nog ändå svara likadant.
När man diskuterar olika pass leder alla diskussionerna in på ett och samma spår, nämligen hur sömnen påverkas.
När man diskuterar olika pass leder alla diskussionerna in på ett och samma spår, nämligen hur sömnen påverkas.
Fördelen med att jobba morgonpass är givetvis att man får resten av dagen ledig efter arbetspasset och därigenom möjlighet att tillbringa eftermiddagar och kvällar till andra fritidsaktiviteter, viktiga ärenden och familjetid. Nackdelen handlar ofta om förberedelser inför morgondagen som delvis kan kännas stressigt och att sömnen kan påverkas negativt, om man inte är en morgonmänniska. Vårt allra tidigaste pass, som det ser ut nu, börjar klockan halv fyra på morgonen. Morgonrusningen kan vara intensiv eftersom det är många skolungdomar och yrkesverksamma som ska till skolan och till arbetsplatserna.
Eftermiddagspassen innebär ett lugnare morgontempo och därmed bättre sömnmöjligheter, men mindre flexibilitet till middagar, evenemang och umgänge. Att vara medveten om att man ska börja jobba efter lunchtid kan också innebära att det blir svårare att koppla av på förmiddagarna. Att jobba sent kan dessutom ibland ge en känsla av att hela dagen har gått åt till arbete. Som senast kan ett arbetspass börja klockan två på eftermiddagen och sluta vid tiotiden på kvällen. Är det på fredagskvällar innebär det ibland att tågpersonalen behöver hantera berusade resenärer på väg och från ett evenemang.
Utifrån tågpersonalens perspektiv finns en viktig faktor som kan påverka mångas preferenser: årstiderna.
Utifrån tågpersonalens perspektiv finns en viktig faktor som kan påverka mångas preferenser: årstiderna. Jag tillhör dem som föredrar morgonturer på somrar, därför att morgonljuset är starkt och det blir lättare att vakna på morgonen. På hösten/vintern vill jag helst arbeta på eftermiddagen, på grund av mörkret (och ibland delvis på att det är så kallt). Men annars, för att göra det bästa av såväl morgonpass som eftermiddagspass är det viktigt att ha bra sömnrutiner och hälsosam livsstil, liksom hitta en bra balans mellan jobb och fritid. Jag har utnyttjat mitt friskvårdsbidrag och köpt ett årskort på simhallen, vilket jag brukar vända mig till så fort jag är ledig på eftermiddagarna.