Det sista mötet före avgång Filip H, Tågvärd

Sensommaren är min favoritårstid. Det är brytningspunkten mellan sommaren och hösten. Sommarljuset och värmen finns fortfarande kvar några dagar till, men höstens fläktande vindar börjar blåsa.

Sommarlovet är slut för skolungdomarna och de vuxna är tillbaka från semestern, så också för flera av oss tågpersonalen och vi har fått våra nya scheman inför hösten.

Tågpersonalens scheman är flexibla, vilket innebär en stor variation varje vecka. Vi har inget 9-17 pass, som annars utgör normen på de flesta arbetsplatser. Det finns naturligtvis en anledning och det är för att vi tjänstgör vid olika tidpunkter i enlighet med tidtabellen. Ena veckan är vi lediga på helgerna, andra veckan har vi s.k. ”jobbhelg”. Om man är analytiskt lagd som jag, är det intressant att observera resenärernas resemönster. Vid vilka tidpunkter åker man på dagarna och varför? Vilka resenärsgrupper handlar det om?

Jag vill gärna dela med mig en liten iakttagelse jag har gjort när jag har jobbat på söndagar. Det är en dag som flera resenärer brukar ha med sig full packning, för att de förmodligen varit på besök under helgen och nu är på väg hem långt därifrån (exempelvis i Stockholm). Dessa resenärer står ofta på perrongen med sina bagage och kramar om sina bekanta, innan de kliver ombord tågen.

Dessa resenärer står ofta på perrongen med sina bagage och kramar om sina bekanta, innan de kliver ombord tågen. Som tågvärd är det något väldigt fint att se det sista mötet innan avgång.

Som tågvärd är det något väldigt fint att se det sista mötet innan avgång. Lite filmiskt på något vis. Det är som att man tar ett melodramatiskt farväl innan man ger sig i kast med något episkt äventyr. Just söndagar är för övrigt en tydlig kontrast till fredagar, som brukar vara de dagar då resenärer brukar resa från Stockholm till mindre orter på besök. 

Antagligen är jag något arbetsskadad, men arbetsdagarna flyter in i varandra när man gör sina pass och då tänker man mestadels ”äh tågresor som tågresor”. Man tänker inte alltid på att det är helg (man vet ju att det är helg, men jag menar mer på ett känslomässigt plan). Ur resenärernas perspektiv ser det givetvis annorlunda ut när de gör sina tågresor. De kommer och går, men vi i tågpersonalen består.


Läs fler texter av Filip H

SJ:s VD tjänar 512 000 kronor i månaden

– Filip H

Tågtrafiken i Europa är sönderprivatiserad

– Filip H

Jag arbetar, bomberna faller

– Filip H